Макс Верстапен мачка в единствената тренировка в Катар

Макс Верстапен, който още днес може да си гарантира третата си поредна титла във Формула 1 даде най-доброто време в единствената свободна тренировка преди квалификацията за Гран При на Катар.

Единствената подготвителна сесия за този уикенд започна при условията на много ниско сцепление. Причината за това бяха изцяло новият асфалт, силният вятър и многото пясък, който имаше по пистата. Заради наличието на този пясък пилотът на Ферари Карлос Сайнц се пошегува по радиото, че в тези условия неговият баща, двукратният световен рали шампион Карлос Сайнц-старши, би бил много бърз.

Заради тази липса на сцепление в хода на 60-те минути за подготовка имаше множество излизания извън границите на трасето, а времената се подбряваха в хода на цялата тренировка. В началото най-добрите постижения бяха в рамките на 1:34, а до края на сесията Верстапен успя да слезе до 1:27.428 с меките гуми. Това постижение на нидерландеца бе с над 4 секунди по-слабо от върховото му постижение в първата тренировка на „Лусайл“ преди две години.

Втори и трети в единствената подготвителна сесия този уикенд завършиха пилотите на Ферари Сайнц и Шарл Леклер. Двамата изостанаха със съответно 0.334 и 0.481 секунди от Верстапен и също бяха с меките смеси на Пирели за този уикенд. Челната петица допълниха Фернандо Алонсо и Серхио Перес, като от тях Алонсо даде най-доброто си време с медиум, докато Перес бе със софт.

Уикендът за Гран При на Катар, 18-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, продължава в 20:00 часа българско време с квалификацията, която ще определи реда за стартиране за неделното състезание на „Лусайл“.