Макс Верстапен триумфира и на „Спа“

Нидерландският пилот на „Ред Бул“ Макс Верстапен спечели Гран при на Белгия във Формула 1 и постигна десетата си победа в 12 старта от началото на сезон 2023.

На пистата „Спа“ световният шампион потегли от шеста позиция на стартовата решетка, но успя да поведе колоната в 17-ата обиколка и до края не изтърва лидерската позиция за осмия си пореден успех.

Верстапен бе улеснен от факта, че потегли с меките гуми, а над пистата така и не заваля, което му спести поне едно влизане в бокса. Губещите от това, че времето над Белгия остана слънчево, бяха пилотите, заложили на среднотвърдите гуми.

Още на старта британецът Люис Хамилтън (Мерцедес), испанецът Карлос Сайнс-младши (Ферари) и австралиецът Оскар Пиастри (МакЛарън), които тръгнаха от трета, четвърта и пета позиция, влязоха в колизия при подхода към първия завой. От нея пострадаха Сайнс и Пиастри, като австралиецът удари и стената и още преди края на първата обиколка отпадна. Малко по-късно Сайнс също приключи участието си в състезание и единствено Хамилтън остана на пистата.

Сблъсъкът на старта между Хамилтън, Сайнс и Пиастри позволи на Верстапен да спечели две позиции в колоната веднага след появата на зелените светлини. Нидерландецът имаше много по-добро темпо от конкурентите си. След като преодоля Хамилтън и Льоклер, се оказа точно зад гърба на Перес.

Мексиканецът успяваше да задържи позицията си няколко обиколки, но в 17-ата бе задминат на една от правите и до края нямаше как да се бори с устремилия се към трета поредна световна титла Верстапен.

Нидерландецът финишира с време от 1 час, 22 минути и 30.450 секунди. Единственото, което раздели Верстапен от перфектния уикенд, бе загубената точка за най-бърза обиколка. Тя отиде на сметката на Люис Хамилтън, който три обиколки преди края влезе в бокса за смяна на гумите, за да може да направи най-бързия тур на пистата – 1:47.305 минути.

Перес финишира втори на 22.305 секунди зад Верстапен, а трети на 32.259 секунди остана Льоклер. Хамилтън завърши на 49.671 секунди зад победителя, а 42-годишният Алонсо допълни петицата с изоставане от 56.184 секунди от победителя. Шестият Джордж Ръсел вече бе на повече от минута от победителя.

В генералното класиране Верстапен води с 314 точки, следван от Перес със 189, Алонсо със 149 и Хамилтън със 148. Льоклер и Ръсел са пети и шести с по 99 точки.

При конструкторите води Ред Бул с 503 точки, пред Мерцедес с 247 и Астън Мартин със 196. Ферари е на четвърто място със 191

За пилотите във Формула 1 предстои триседмичната лятна пауза, а сезонът се възобновява с Гран при на Нидерландия на 27 август.