Последният Volkswagen Tiguan ще минава до 100 км на ток

След повече от три милиона продадени екземпляра третото и последно поколение на Volkswagen Tiguan ще бъде пуснато на пазара през февруари. Моделът се превърна в бестселър, но предстои да отстъпи мястото си на изцяло електрическите автомобили, които ще станат задължителни за европейския пазар от 2035 г. Дотогава обаче има време и Tiguan ще зарадва още много клиенти с новото си поколение с подобрени хибридни характеристики.

Макар че първите снимки са с маскировъчно фолио, ясно се вижда как автомобилът визуално се доближава до изцяло електрическите модели от ID гамата на Volkswagen. Скоростният лост е преместен от централната конзола на кормилната колона. В новосъздаденото пространство се намира новият въртящ се контролер за управление на режимите на шофиране, офроуд програмите, силата на звука и подсветката.

В допълнение към 10,25-инчовия инструментален дисплей купувачите могат да избират между 12,9 или 15-инчов централен екран на инфо-развлекателната система. Head-up дисплеят в новия модел прожектира информацията директно върху предното стъкло.

На размери Tiguan е пораснал с 3,2 см на дължина до 4,51 м. Лекото намаляване на височината води до значително подобрение на аеродинамиката и коефициентът на съпротивление е намален от 0,34 до 0,29. Обемът на багажника е увеличен с 30 л до 550 л, а максималният капацитет на теглене вече е между 2000 и 2300 кг.

При новите Plug-in хибридни версии капацитетът на батерията е удвоен от 9 на 18 киловатчаса и увеличава изцяло електрическия пробег от 50 на около 100 километра. Зареждането става по-бързо, а вариантите на мощност се очаква да бъдат с 204 к. с. и 272 к. с. Ще има също бензинови и дизелови моторизации.