Специален! Мистър Бийн подкара Toyota Yaris на водород в Гудууд

Роуън Аткинсън се появи в Гудууд тази седмица, за да подкрепи алтернативните горива, като шофира специално подготвен автомобил Toyota GR Yaris H2. Познат на милиони като Мистър Бийн, Аткинсън е заклет автомобилен ентусиаст и твърд привърженик на двигателите с вътрешно горене, както вече сме ви споделяли.

Toyota GR Yaris H2 Concept е специално подготвен за събитието в Гудууд. Според Аткинсън той все още използва стандартния си 1,6-литров трицилиндров двигател с турбокомпресор, но системата за управление на двигателя е променена така, че автомобилът да работи с водород. Това не е автомобил с горивна клетка. Вместо това той използва водород, който се впръсква директно в двигателя за вътрешно горене.

Аткинсън, който притежава стандартен GR Yaris, намира задвижвания с водород хотхеч за „изключително забавен“. Той похвали Toyota и Formula 1 за това, че работят за запазване на двигателя с вътрешно горене чрез използване на чисти, алтернативни горива. Toyota разработва прототип GR H2 Le Mans, който ще се състезава с водородно гориво през 2026 г. Що се отнася до Формула 1, тя ще премине към хибридни задвижващи агрегати, работещи с устойчиви горива, в същия срок.

Аткинсън е ранен привърженик на технологията на електрическите автомобили и има диплома по електротехника и електроника. Въпреки това той става все по-критичен към електрическите автомобили, като стига дотам да напише статия за Guardian, в която заявява, че се чувства „измамен“. В статията той насърчава компаниите да проучат алтернативни горива, включително водород, като начин да се насърчи устойчивостта на двигателя с вътрешно горене.

Това не означава, че той все още не харесва идеята за електрически автомобили, а само че електрическите автомобили с техните тежки и скъпи литиево-йонни батерии не са „екологичната панацея“, за която се твърди, че са. Собствената колекция от автомобили на Аткинсън включва впечатляващи машини. В допълнение към GR Yaris, през годините той е притежавал McLaren F1, Lancia Delta Integrale HF, Acura NSX и други.

Previous post Съвети за шофиране в горещото време, може да е истинско мъчение
Next post Тимъти Джон Бъртън продава специалния си McLaren