Топ 10 на шофьорските грешки, водещи до катастрофи

Жертвите от катастрофите продължават да растат главоломно. Полицията предприема всевъзможни мерки, с които опитва да намали пораженията, но седналите зад волана се оказаха изключително трудни за превъзпитаване.

Няма как да се сложи полицай на всеки ъгъл или до всеки шофьор, коментират ​служителите на реда. Безотговорността при водачите обаче е неконтролируема, а цената се заплаща с човешки животи особено когато става въпрос за скоростни отсечки и опасни остри завои.

Пътни специалисти оформиха топ 10 на грубите грешки на шофьорите, водещи до тежки катастрофи с жертви и ранени.

1. Несъобразена скорост

Има разлика между висока, разрешена и съобразена скорост. Когато на извънградски път е позволено да се кара с максимум 90 км/ч, то съобразената е с около 20 км/ч по-надолу. Варира в зависимост от пътните и метеорологичните условия. Високата скорост е на първо място като причина за тежки катастрофи с жертви и ранени. Примерите за Пловдив и региона са десетки.

2. Неправилно изпреварване/отнемане на предимство

Тези маневри се нареждат на второ място в списъка. Неправилното изпреварване, включително грешната преценка за ситуацията или пък липсата на светлинна сигнализация, с която другите на пътя да са наясно с предприетите действия на шофьора, водят най-често до инциденти с материални щети, но има и случаи с фатален край. Отнемането на предимство, което често се случва и по време на изпреварване, пък води до голям брой ранени и немалко жертви, сочи статистиката на МВР. Обикновено тази грешка е причислявана към шофьорите между 18 и 35 години.

3. Навлизане в насрещното

Надпреварата с времето или пък явната демонстрация, че за правилата на пътя си има изключения, карат шофьора да предприема смъртоносната маневра навлизане в насрещното. Особено фатална е тя, когато седналият зад волана изпреварва колона. Тук процентът на катастрофи с фатален край също е изключително голям, като при всяка втора подобна ситуация на пътя се стига до жертви.

4. Употреба на алкохол и дрога

Пияните и дрогираните шофьори са съвременният бич на обществото. При две от три катастрофи виновният зад волана е употребил алкохол или опиати. Въпреки засилените проверки на полицията безотговорността при шофьорите остава на високо ниво, а резултатите от всичко това влиза в черните хроники.

5. Надценяване на възможностите и опита

Това е основна грешка при новобранците зад волана. Младежите, току-що взели книжки, смятат, че са научили всичко и че обстановката на пътя е като по учебник. Това обаче съвсем не граничи с действителността, защото на пътя възникват безброй неочаквани ситуации. Често липсата на опит, прекаленото самочувствие и надценяване на възможностите водят до катастрофи с тежки последици.

6. Грешна преценка за дистанция

Така нареченото „овладяване“ на габарита на колата, която управляват шофьорите, също се оказва препъникамък. Така се стига до грешна преценка при завои, при изпреварване, изнасяне, прибиране в колоната, както и при спиране. Обикновено инцидентите от този тип са с материални щети.

7. Удължено време за реакция

Този проблем се среща основно както при младите шофьори, така и при възрастните над 65 години. При новите все още не е овладяна динамиката на трафика, а тялото не е привикнало към бързи реакции. При възрастните зад волана пък е обратно – рефлексите се забавят с всяка изминала година, което пък води до тежки катастрофи. Една секунда забавяне понякога струва човешки живот. Пример за това са многобройните катастрофи с пешеходци.

8. Отвличане на вниманието с телефон/разговори с пътници

Разговорите или чатенето по телефона по време на шофиране също е сред честите грешки, които допускат шофьорите. Това е причината и за масово налагане на глоби за това нарушение. Устройствата, които позволяват да се водят разговори без ръце, т.нар. хендфрий, вече се намират и за 10 лв., а могат да спасят не един или два живота. Обикновено младежите ровят в социалните мрежи, докато управляват возило, като всяко разсейване може да доведе до сблъсък бил той с материални щети, с ранени или с жертви.

9. Липса на предпазен колан

Първите думи на автоинструкторите са свързани именно с това – коланът спасява животи. Неслучайно една от първите задачи на шофьора, сядайки зад волана, е поставянето на обезопасителен колан. Когато се шофира с висока скорост и възникне сблъсък, водачът без колан изхвърча през предното стъкло, а този полет почти винаги завършва фатално. Ситуациите, при които колан предотвратява летален изход, са неизброими.

10. Преумора/сънливост

Независимо дали по работа или заради дълго планувана почивка, на повечето шофьори им се е налагало да изминат дълги разстояния за кратко време и то без почивка. Това е особено опасно в нощните часове, когато тъмнината и маркировката „упояват“ седналите зад волана. Заспиване за секунда-две може да се превърне в огромна трагедия. Затова от полицията постоянно алармират, че ако шофьор планира да пътува на дълго разстояние, особено нощем, трябва да е добре отпочинал. Препоръчва се и да има кой да го смени, ако почувства умора и несигурност, провокирана от нея.