Учениците тръгват! Съвети за шофьорите през цялата година

Тази седмица децата отново ще тръгнат на училище – добър повод да припомним на всички шофьори, че пътната безопасност трябва да бъде приоритет и то не само на 15 септември, когато пътните полицаи засилват присъствието си около учебните заведения. Тъжен повод стана и поредния пътен инцидент с дете – този път в столицата.

Очевидно това е повод „Пътна полиция“ допълнително да засили контрола около пешеходните пътеки край учебните заведения. Тази мярка ще бъде в сила и през останалата част от учебната година – в началото и в края учебните занятия. По данни на МВР при тежки пътни произшествия до месец юли 2023 г. са загинали 18 деца – с три повече спрямо същия период на миналата година. Със 165 се увеличават и ранените – през тази година са 743.

След 15 септември, много родители и техните деца се ползват от правото на ученика да избира свободно училището, където да учи. Това често води до натоварен трафик из града, включително и из малките квартални улици, защото някои родители трябва обезателно да закарат децата си до самия вход на училището. И така всяка сутрин, ден след ден. Трябва да отбележим и друга практика – да оставят колата за 5 минути, които астрономически са половин час и така да блокират живеещите наоколо да използват колите си за своите лични ангажименти.

Друг „плюс“ е, че не е нужна аларма сутрин, защото комуникацията между шофьорите, задръстили околните улици, се случва с използването на клаксони. Разбира се, всичко това се повтаря отново и когато децата биват прибирани от училище и води не само до натоварен автомобилен, но и пешеходен трафик, защото много други деца се прибират пеш. Затова по улиците водещи до училища и детски градини следва да се шофира с повишено внимание и намалена скорост. Вземете предвид още:

Разписанието на учебните часове

Учебните дни се припокриват с работната седмица от понеделник до петък, но продължителността е по-различна. В масовия случай учебните занятия започват в 8.00 ч. сутрин. В някои училища обаче е възприето първият час да е от 07.30 ч. Краят на учебните часове се различава изключително много. Един учебен час за първокласниците е с продължителност от 35 минути.

За останалите класове той е 40 мин. Това означава, че голямото междучасие, в което можете да видите учениците да излизат до близките магазини за закуски е след третия час – от 10.20 ч. до 10.40 ч. Следващият период, в който има по-голямо движение на ученици е в обедните часове в широкия диапазон от 11.30 ч. до 14.30 ч. Тогава учениците приключват часовете, а ако учебните занятия са в две смени, то децата, които имат уроци следобед започват да идват в сградата.

Друг момент с повече движение около учебните заведения е в следобедните часове след 16.00 ч., когато децата, които са били на занималня приключват. В края на денят след 17.30 ч. започват да си тръгват и децата от втората смяна – в зависимост от броя на учебните часове, това се случва до 19.30 ч. Тоест – по тъмно. Бъдете особено внимателни при шофиране в близост до училища в късния следобед през зимните месеци, когато видимостта е по-лоша.

Намалете скоростта в училищните зони – не повече от 30 км/ч е достатъчно!

Ограничението на градската скорост от 50 км в час все още е твърде високо за безопасно шофиране в училищни зони. Максимална скорост от 30 км в час е много по-удачна. Във все повече градове се възприема въвеждането на зони с максимално допустима скорост от 30 км в час, най – вече в жилищните квартали.

Това е добра идея, която благоприятства и пътната безопасност около училища и детски градини, които най-често са разположени там. Друга мярка, която има положителен ефект върху пътната безопасност и контрола на трафика са изкуствените неравности, промени в пътното платно, подобряване на осветеността и сигнализацията в зони, където има голям поток от деца.

Не на последно място – бъдете винаги в готовност да дадете предимство на насрещния трафик, за да не се образуват задръствания, а така и на пешеходците, които пресичат. Затова говорим за максимална, а не препоръчителна скорост от 30 км в час. Шофирайте според условията, дори и да се движите съвсем бавно.