Audi разработва отделна платформа за електрически спортни автомобили

Настоящата 2023-а ще бъде последната година в историята на моделите Audi R8 и Audi TT.И въпреки че компанията от Инголщад все още не е решила окончателно съдбата на тези автомобили – те или ще бъдат напълно спрени, или по-късно ще бъдат представени нови поколения, но под формата на електрически превозни средства, първите признаци за продължение на историята вече се появяват.

Германският автомобилен производител обмисля възможността за създаване на отделна платформа за електрически спортни автомобили. Тя обаче ще се появи не по-рано от 2027 година, но работата по нейните вариации вече е в ход.

Ръководителят на техническото развитие на Audi – Оливер Хофман, потвърди, че компанията обмисля възможността да разработи отделна платформа изключително за спортни модели с електрическо задвижване. Такива електрически превозни средства трябва да се базират на обявената платформа SSP.

Volkswagen Group прави това за всички свои марки. По-специално Audi възнамерява да я преработи за спортни автомобили и по този начин да продължи историята на Audi R8 и Audi TT или под същото име, или да пусне електрически спортни автомобили, които ще станат „духовни“ наследници на тези модели.

„Говорим за използване на системите и модулите на платформата SSP, технологии, за да изведем тази платформа отвъд нейните граници чрез определени подобрения. И този вариант на платформа вече ще може да се използва за емблематични спортни модели на Audi. Ясно сме фокусирани върху пускането на такива електрически превозни средства в серия“, каза още Хофман. В същото време топ мениджърът на марката не посочи никакви дати за появата на електрически спортни автомобили.