Ford планира мащабно преминаване към електрически модели

Европейското подразделение на Ford загатна за плановете си през следващите две години и показа всички електрически модели, които ще дебютират до края на 2024 година. Това ще бъдат три нови кросоувъра и пет лекотоварни модела, всеки от които ще разчита единствено на ток за своето задвижване. Първият от тях ще бъде среден по размери кросоувър, чиято премиера ще се състои до края на годината, а първите доставки ще започнат в началото на следващата.

Моделът ще се сглобява в завода на марката в Кьолн и обещава пробег от 500 километра с едно зареждане. Според слуховете, това най-вероятно ще е еквивалента на VW ID.4. Заедно с него ще видим и изцяло електрическа версия на компактната Puma, както и спортен кросоувър. Електрическата Puma ще бъде произвеждана в северната ни съседка и по-конкретно в завода в Крайова.

Очаква се премиерата да се състои през 2024 година. Към момента не се знае нищо за спортния модел, но той най-вероятно ще заимства платфoрма и задвижване от ID.5 GTX, което означава мощност от 300 конски сили и задвижване на четирите колела. Трите електрически SUV-та ще се присъединят към предлагания в момента Mustang Mach-E.

Освен тях, американския производител ще добави и пет лекотоварни модела. Това ще бъдат електрическите версии на Transit Courier, Tourneo Courier, Transit Custom, Tourneo Custom и E-Transit. Всички те ще бъдат показани през следващите две години.