Mercedes от 1930 година постави рекорд за най-скъпо продадена кола

През последните години онлайн търговете на автомобилите добиха още по-сериозна популярност и то до такава степен, че за 2021 година, по-голямата част от автомобилите са продадени именно чрез такива платформи, а не чрез традиционните събития с наддавания. Въпреки това, едни от най-скъпите автомобили все още се продават на класическите търгове, макар това да не се знае още колко ще продължи.

През изминалите дни онлайн търговете вече имат нов рекордьор за най-висока цена и това е класически Mercedes-Benz 770K Cabriolet от 1930 година, който се продаде за 2 555 555 долара или 2 247 010 евро. Колата бие предходен рекорд от месец януари, когато Porsche Carrera GT се продаде за 1.9 милиона долара. И в двата случая, аукционът е организиран от популярната платформа – Bring a Trailer.

Въпреки, че това е най-високата цена постигана някога на онлайн аукцион, Mercedes-ът се нарежда едва на 43 място в листата за най-скъпо продавани коли от марката някога. Конкретната бройка е една от 117 произведени и е поръчана от краля на Ирак през 1930 година. Колата е служила за официални цели близо 40 години, преди да бъде продадена на музей, а след това и реставрирана. Под капака на кабриолета работи 7.7-литров редови осмак с механична трансмисия с три предавки и максимална мощност от 200 конски сили.