Peugeot ще пусне новoто 5008 през 2024 г.

Новото поколение на Peugeot 5008 ще бъде пуснато на пазара през август 2024 г., заяви високопоставен мениджър на Stellantis. Той заяви, че това ще се случи през следващата година, като групата се фокусира върху компактни и средни електрически автомобили, за да увеличи пазарния си дял в Европа.

Моделът 5008 ще последва по-малкия 3008, който ще бъде пуснат в продажба в началото на следващата година с изцяло нов дизайн и фокус върху електрическия e-3008. Peugeot заявява, че очаква половината от продажбите на 3008 в Европа да бъдат на електрически автомобили. Главният изпълнителен директор на марката Линда Джаксън заяви, че до 2030 г. Peugeot ще продава в Европа само изцяло електрически автомобили.

И двата SUV модела ще бъдат изградени на платформата STLA Medium, която ще предлага пробег до 700 км. Финансовият директор Натали Найт разкри датата на пускане на 5008 на пазара пред анализаторите във вторник в разговора за резултатите от третото тримесечие.

Найт заяви, че това ще бъде едно от ключовите пускания на европейски електромобили на групата през следващата година, заедно с Fiat 600e, Fiat Topolino и изцяло електрическата версия на фастбека Peugeot 408. Моделът e-408 ще бъде пуснат на пазара през септември 2024 г., каза тя.

Stellantis се фокусира предимно върху малки електромобили в Европа, но Peugeot 3008 ще бъде първият от многото компактни и средноразмерни електромобили на STLA Medium, описани като „BEV by design“. Stellantis очаква да произвежда 2 млн. автомобила годишно на тази платформа.