Фастбекът Gamma ще бъде новият флагман на Lancia

До официалния дебют на новия флагман на Lancia има още малко време, но компанията пуска на части информация за него. И вече някои факти могат да бъдат потвърдени със сигурност.

Досега беше известно, че Lancia Gamma, както ще се казва бъдещият модел, ще се произвежда в завода в Мелфи (Италия) заедно с 4 други автомобила на Stellantis Group, изградени на същата платформа STLA Medium. Следователно се очаква пробег с едно зареждане от около 700 км.

Сега италианският производител разкрива подробности за размера и стила на каросерията. Новият флагман ще бъде дълъг 4,7 метра – колкото BMW 3-Series, но ще получи каросерия фастбек, което ще го доближава до Citroen C5-X. Това не е класически седан, а нещо като голямо купе с висок заден капак, осигуряващ по-лесен достъп до багажника.

Все още не е известно какви дизайнерски решения ще получи новата Lancia Gamma, но със сигурност някои детайли ще бъдат взети от концепцията Pu+Ra HPE (на снимките), като се започне от предницата със специфично осветление, което е почит към моделите на Lancia от миналото.

От представения преди време прототип бъдещият модел ще получи и интериора. Не бива да се очакват много специални седалки, тъй като амбицията на дизайнерите е да пресъздадат всекидневна, но на колела. Автомобилът ще предлага високо ниво на комфорт и внимание към всеки един детайл, тъй като Lancia попада в премиум-гамата на Stellantis заедно с DS и Alfa Romeo.

Оборудването на салона трябва да включва специално проектирана тапицерия, централна конзола и усъвършенствана информационно-развлекателна система.

Както вече стана ясно, новата Gamma ще се сглобява във фабриката в Мелфи заедно с SUV от марката DS и новото поколение на Jeep Compass. Всички модели са базирани на платформата STLA Medium, създадена да побира както електрически двигатели, така и термични агрегати.