Honda представи нов хибриден SUV за Европа – ZR-V

Новата Honda ZR-V (Runabout Vehicle – малолитражно превозно средство) се продава в Япония от близо година, а сега прави своя дебют в Европа.

Ако колата ви изглежда позната, то не бива да се учудвате, тъй като по същество това е HR-V, продаван в Северна Америка, където моделът е по-голям от едноименния автомобил, предлаган на Стария континент. С други думи, европейското ZR-V запълва нишата между HR-V и CR-V, за чието съществуване малцина са предполагали.

Всъщност, ZR-V може да бъде най-добре описан като „Civic на кросоувърите“, като ще се предлага в Европа само с 2,0-литров хибриден агрегат, който не е достъпен за американския HR-V. Тази електрифицирана версия с 4-цилиндров двигател се продава в Япония, където предлага комбинирана мощност от 181 к.с. и 315 Нм въртящ момент.

Характеристиките за Стария континент не се съобщават, но от Honda обещават „мощно ускорение, сравнимо с V6 3.0-литров двигател“. То ще бъде постигнато благодарение на ДВГ, работещ с два електромотора – същото задвижване се използва от Civic e:HEV. Скоростната кутия е CVT, която насочва тягата към предната ос. В Япония обаче ZR-V се предлага със задвижване на всички колела.

Трябва да се уточни, че ZR-V е дълъг 4570 мм и е широк 1840 мм, което го прави по-близък по размер до оригиналния HR-V (4567 мм), отколкото до CR-V (4694 мм). Продажбите на модела ще стартират през есента, а Honda сочат Nissan Qashqai като основен конкурент на пазара.